Dømmer du noen før du har forstått tilsvar?

Foto: Rett24.no

I informasjonssamfunnet vi lever i bombarderes vi med inntrykk. Vi har et behov for å kategorisere inntrykkene våre før vi kan prosesser nye. Det fører til forhastede konklusjoner om andre.

Ryktespredning

I sosiale sammenhenger kan noen sette fram et rykte – en løgn om en person bare for selv å ha noe å si i det sosiale liv. For selv å virke viktig.

Tilhørerne prosesserer informasjonen og kan risikere å kategorisere feil om en helt uskyldig person. Mitt råd til deg som tilhører er å ta det opp direkte med personen som omtales. Har du ikke den muligheten, lar du være å høre på ryktesprederen.

Den utsatte for ryktet har tross alt blitt gitt en tiltale og en dom uten selv å få mulighet til å forsvare seg.

Uansett hvilke tiltalepunkter vedkommende har blitt gitt bak hens rygg, skal hen få mulighet til å forsvare seg – overfor nøyaktig de samme personene som hørte tiltalepunktene. Hvis ikke kan løgnene ta fullstendig overhånd mot en helt uskyldig person. Her er det faktisk prinsipper fra Straffeprosessloven man bør være bevisst på.

Navneendring som eksempel

Mange ønsker å endre navnet sitt. Ofte er det forholdsvis kjente personer som ønsker å bytte til et navn som klinger litt bedre i mediene.

Andre ganger er det med en humoristisk vri. For andre igjen kan navnet de har oppvokst med være så belastende at de ønsker å bytte når de er voksne. De kan ha vært utsatt for grønne baviantryner tidligere som av ren misunnelse eller selvhevdelsesbehov har satt i gang en ryktespredning.

Folk reagerer ulikt på andres navnebytte. I mange tilfeller blir de tilskrevet en form for jåleri. At vedkommende «har kommet seg opp og fram og blitt for fin for navnet sitt». Det er mange grunner til å bytte navn, og mitt råd er å ikke tilskrive dem deres egen gjetning på hvorfor.

Det kan være mennesker som har hatt en tøff bakgrunn der de i uønskede situasjoner blir tiltalt med fødenavnet sitt så mange ganger at de blir påminnet om den uønskede situasjonen lenge etter den er over. Hver gang de blir tiltalt med fødenavn får de assosiasjoner til store traumer.

At andre tilskriver dem en form for jåleri der de hevder at vedkommende har blitt for fin for navnet hen vokste opp med, er uakseptabelt for de som virkelig vet grunnen. Her er det altså de kunnskapsløse som framstår som idioter. De trodde de var smarte som fant grunnen FØR de hadde hentet inn nødvendige bevis.

What to do?

Det kan være mange grunner til folks handlinger rundt seg selv. Ikke vær så idiot at du tilskriver dem den styggeste forklaringen du kommer opp med.

Det er DU som trekker det korteste strået når alt kommer til alt. Jeg ønsker hvert fall ikke å trekke så forhastede konklusjoner at jeg dømmer et menneske kun på egne antakelser uten noen form for tiltale, bevisframleggelse og vedkommendes tilsvar.

Jeg synes personlig at dårlig samvittighet er verste form for straff. Det er en straff man ikke slipper unna når sannheten kommer for en dag overfor absolutt alle du selv har ytret løgner til. Jeg orker ikke engang å forestille meg et slikt scenario. Akkurat dét kan du si neste gang du hører noen ytre et rykte. Og husk at det er de som har mest å tape eller vinne som er de største ryktesprederne.

For øvrig henviser jeg til “Om meg” – i høyre kolonne hvis du sitter ved datamaskin eller nederste tekst hvis du bruker mobiltelefon – for slik form for “ytringsfrihet”.