Grønn smoothie

Denne smoothien er stappfull av næringsstoffer. Den har også K-vitaminer som hjelper til med koagulering av blodet, så hvis du har hjerteproblemer eller går på blodfortynnende medikamenter er ikke dette noe for deg.

Noen velger å bruke denne typen smoothier som detox over noen dager. Medisinere vil nok si seg uenige i at det er nødvendig da kroppen er selvrensende. Det er fremdeles noe som heter medisinsk forskning, ergo vet ikke medisinsk personell alt om kroppen ennå – ellers hadde det ikke vært behov for mer forskning. Jeg lar den enkelte avgjøre selv i samråd med sin fastlege.

Næringsstoffer i grønn smoothie

Grønne grønnsaker og frukt, som en smoothie av epler, agurk, stangselleri, grønnkål og spinat, gir en kombinasjon av jern, sink og B/E-vitamin – som er viktig både for hud, negler og hår, og det gjør deg mindre slapp hvis du har mangel på jern og kalium. Grønnkålen gir deg også kalsium som er bra for benbygning og tenner. A-vitaminer er bra for øynene og C-vitaminene gjør at du kan ta opp jernet fra kosten.

Avokado i smoothien gir også umettede fettsyrer som transporterer mettet fett fra blodet. Jeg vil hevde at kroppen er selvrensende hvis den får påfyll av rette «vaskemidler», og avokado hevdes å ha en rensende effekt på leveren. Grønnsaker og frukt gir også mye fiber som vil regulere magen din, gi deg nye tarmbakterier og trolig derfor også bedre immunforsvaret. Og kanskje du også tilhører den delen av befolkningen som responderer med redusert overvekt?

Å ha oppi litt fersk ingefær gir ytterligere næringsstoffer som enkelte botanikere hevder å ha betennelsesdempende effekt i kroppen.

Et kompromiss

Å kjøre slike naturlige, rene grønnsaks-og fruktfibre i drikkeform gjennom systemet over 10 dager gir bedre helsegevinst enn tarmskylling – hvis vi skal finne et kompromiss for dem som sverger til sistnevnte.

Hvorfor alt bare skal være grønt, når for eksempel rødbeter er enda bedre på enkelte næringsstoffer, er at smoothien skal ha en appetittlig farge når den er ferdig. Å holde seg til én farge gjør det enklere – og da er ikke grønt det verste valget.

Oppskrift 2 store glass

1 stort blad grønnkål (fjern stilk)
5 store blad spinat
1 stang selleri
1/4 slangeagurk
1/2 eple
1/2 avokado
1/2 tommel ingefær
3 dl vann
Saft av 1/2 sitron

Hakkes og rives grovt og ha i blender.