Hjemmelaget rognebærgelé

Som jeg skriver i Skikk og bruk skal man alltid strebe etter å skape noe, gjøre noe kreativt og etterlate seg noe vakkert. Jeg prøvde meg på rognebærgelé.

Jeg plukket noe rognebær, renset og vasket de, og frøs det ned fordi det hjelper på smaken på rognebærene etter en frostnatt.

Framgangsmåte

Jeg tilsatte et lite eple. Da hadde jeg 3 deler rognebær og 1 del eple. Jeg kokte det til det saftet seg, ca 1 time. Deretter la jeg et rent skinkelerret i en sil og silte det over i en annen kjele. Jeg lot det stå til det ble kaldt og satte det til videre avrenning i kjøleskap. Man skal ikke presse bærene – da blir geléen grumsete.

Dagen etterpå målte jeg at det ble ca 4dl væske, og tilsatte 2,5 – 3 dl sukker og kokte opp i ca 35 min. Geléprøven* viste at det ikke var gele ennå så jeg tilsatte litt fruktpektin. Da ble det raskt bestått geléprøve.

Jeg hadde samtidig kokt opp syltetøyglass og lokk i vann for å sterilisere. Nå tok jeg opp glassene og helte på geléen og skrudde lokket til.

Vips har jeg en koselig fargeklatt til viltkjøtt. Og et glass med et fint kort bundet til lokket gir en fin vertinnegave!

*geléprøven er å dryppe en dråpe av væsken på kald tallerken. Deretter dra en skje gjennom dråpen. Hvis dråpen ikke samler seg etterpå, har du gelé når det blir avkjølt.