Snusfri i en uke

Oppdatering

Det startet med et lite rift i snusgropa under leppa som gjorde det ubehagelig å ha snus der. Så plutselig torsdag 26 september i forrige uke, gadd jeg ikke å stikke ut og kjøpe snus. Vips, snusfri en uke.

Det er hvertfall åpenbart for meg at det ikke hadde gått hvis jeg ikke først hadde halvert forbruket. Nå er stopptober i gang for røykerne, og jeg fortsetter prosjektet med en nikotinfri hverdag.

Prosjekt Snusstopp, uke 1

Som jeg lovet her, kommer dagboken med fokus på å slutte snusbruk.

Jeg har brukt snus av og på siden slutten av 90-tallet.

Så fort det kommer en stressende periode, begynte jeg på igjen. Nå skal jeg forsøke å slutte fullstendig og finne andre mestringsstrategier for stress. Gå turer, for eksempel. Og lese bøker.

En ting er hvertfall sikkert. Snusbruk finnes det ingen fornuft i! Det er ikke bra for tannkjøttet og det er dyrt.

Anbefaler alle unge som er i ferd med å etablere uvanen å droppe innkjøpet av boksen. 100-lappen kan heller overføres til høyrentekonto.

Lørdag 7. september

Den siste snusen i boksen. Den må jeg beholde en stund. Er avhengig av å ha noe under leppa. Er det ikke en tyggegummi som heter nicotinelle eller nicorette eller noe sånt. Bare legge’n under leppa, liksom?

Kl.22.16. Skulle hatt en snuspose for å slappe av før jeg legger meg. Er usikker på hvordan denne natta blir.

Søndag 8. september

Natta gikk fint. Fikk høy skåre på Fitbit søvnkvalitetsmåler.

“Morgenstund har gull i mund”. Det er bare når man slutter å snuse at man påminnes sånne ordtak. Googlet det. Det er norrønt der mund betyr hånd. På islandsk bruker de gir og ikke har. Altså morgenstund gir gull i hånd. Det betyr at man er tjent med å stå opp tidlig.

Jeg var sikker på at det var en eller annen viking som hadde oppdaget snusens effekt sammen med morgenkaffen.

Mandag 9. september

Idag hadde jeg ikke kaffe igjen til frokost. Kjipern.

Blir veldig påvirket av Troika-reklamen for tiden. “Lenge siden sist?” Kanskje det hadde vært et godt substitutt..?

Jeg er glad for at jeg ikke kombinerer Prosjekt SnusStopp med et Prosjekt SkjermFri. Jeg er rastløs og fikler med mobilen hele tiden, samt zapper på TV.

Nå er det like før jeg begynner å gnage på fingrene. Bite negler, liksom.

Nope. Å gå fra 1 boks daglig til ingenting ble for brått for meg. Hadde ikke viljestyrken. Kjøpte en boks, men det skal sies, den skal jeg drøye over flere dager. Skal prøve meg på en nedtrappingsplan. Snusen skal seponeres.

Tirsdag 10. september

Morgenstund har en annen type gull i munn som har begynt å friste.

Amandus som blir en liten umulius når han ikke får frukten sin. Relatable.

Onsdag 11. september

Jeg har mer snus igjen fra seponeringsboksen, så morgenen idag gikk glimrendene med snusen og morgenkaffen.

Jeg kjenner at andre cravings melder sin ankomst for tiden. Snacks, brus og mat fra fast-food-kjeder. Viljestyrken må altså brukes på flere områder samtidig.

Kjenner at stress trigget kjøp av neste seponeringsboks. Men sant skal sies, jeg har halvert forbruket. Nå skal jeg prøve å ha denne boksen i tre dager for å redusere ytterligere.

Torsdag 12. september

Jeg lurer på om jeg har brukt snus så lenge at jeg har identifisert meg med snus. Altså at jeg har plassert meg i kategorien “snuserne” og har det som identitet. Jeg må plassere meg i en annen kategori. “Tobakksfri” er jeg ennå ikke. Jeg trenger en midlertidig kategori jeg kan identifisere meg med. Hmmm…

Fredag 13. september

Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal komme over den snus og morgenkaffen-greia. Når andre ser hvordan jeg sliter med å slutte, ønsker jeg andre lar være å begynne.

Lørdag 14. september

Var inne på slutta.no. Der anbefalte de å drikke mer vann enn vanlig, samt bråslutte snusingen når man har satt en sluttdato. Ikke seponering slik jeg holder på med. Jeg prøvde bråslutte. Det gikk ikke for meg. Men sette en sluttdato kan jeg prøve. Jeg setter den 1. oktober. Da begynner stopptober for røykerne. Det passer fint. Da fortsetter jeg seponeringsboksene fram til 1. oktober og så er det bråslutt.

Oppsummert denne uken har jeg halvert forbruket. Bedre enn ingen forbedring!