Slik rengjøres et hjem

Foto:Pixabay

Enkelte av mine kamerater har tenåringssønner som nettopp har flyttet hjemmefra.

Det ble etterspurt én oppsamling av informasjon om hvordan man rengjør boligen sin fra A til Å.

Her kommer den, og den har anbefalte produkter. Det er ikke betalt annonsering, men fordi jeg har undersøkt og har valgt å bruke det selv.

Produkter

Kjøp en flerpakk av mikrofiberkluter i forskjellige farger som kan vaskes på minimum 60 grader.

Jeg anbefaler disse fra Biltema.

Da har du en rosa som støvklut, en blå til kjøkkenklut, en grønn til baderomsklut/vindusvask, og en gul til toalettet. Der er fargekoden. Selv om du vasker klutene på 60 grader etter hver rengjøring, skal du for eksempel aldri bruke gul klut som kjøkkenklut.

Foto:Pixabay

Så trenger du skuresvamper i 10pk, en oppvaskbørste, en toalettbørste og en vindusnal.

Deretter anbefaler jeg denne gulvmoppen fra Biltema. Jeg har erfart at den er mer stødig og holder på moppen bedre enn Jif.

Foto:Pixabay

Så trenger du en støvsuger til sofaen og tepper. Her er det stor variasjon i behov og pris, og det er stor variasjon på behovet for oppbevaring. Du kommer langt med 800kr.

Foto:Pixabay

Så gjelder det såpe:

Her er det nye produkter som tar bedre vare på miljøet enn “de gode gamle”.

Unik Rent har rimelige og gode produkter. Denne synes jeg er god. Bland den opp og hell på sprayflaske. Etter hva jeg forstår kan den brukes på alle gulv.

Så trenger du såpe til toalettet, til oppvasken og til klær. Jeg tyr til Zalo for oppvasken og Ariel vaskepods til hvite og fargede klær. Deretter har jeg biotex til husholdningsartikler som sengetøy, gardiner, håndklær og kluter. Vanish er også kjekt å ha liggende for vanskelige flekker.

Og du trenger en flaske klar eddik for å vaske vaskemaskinenen med 1dl på 90 grader en gang i blant. Samt til skyllevannet til vindusvasken.

Komme i gang med rengjøringen

1) Skift sengetøy, og legg gammelt sengetøy og håndklær i vaskemaskinen med 2,5 kaffeskjeer biotex og kjør på 60 grader (I Vestfold har vi bløtt vann og trenger ikke så mye vaskemiddel).

2) Rydd bord, hyller og gulv.

3) Ta oppvasken eller stable den i oppvaskmaskinen. Bruk kjøkkenkluten og vask over benker, skapdører, håndtak og stekeovn. Legg kjøkkenkluten i en pose.

Foto:Pixabay

4) Støvsug sofa og tepper

5) Ta den tørre rosa mikrofiberkluten og tørk støv av alle overflater, TV, lister, stikkontakter og panelovner.

6) Ta varmt vann i en bøtte. Ha i Allrent til slutt. Skyll den rosa mikrofiberkluten og vask over lysbrytere, dørhåndtak, fjernkontroller og mobiler. Fjern flekker du ikke fikk tatt med tørr klut. Legg kluten i posen med kjøkkenkluten.

7) Ta den grønne mikrofiberkluten og tørk over lamper, benker og topper av skap på badet. Dypp den i bøtta og rengjør vasken og fjern flekker du ikke fikk tatt med tørr klut. Legg kluten i dusjen.

u

Foto:Pixabay

8) Spray alt i dusjen. Skrubb vegger og gulv med svamp og bruk kluten på selve dusjen. Legg kluten i posen med de to andre. Svampen kaster du.

9) Ta den tørre gule mikrofiberkluten og tørk støv av ytterkantene på toalettet. Dypp den i bøtta og vask lokk, ring og toalett.

10) Ha i WC-rent i toalettskålen og skrubb toalettet med toalettbørste. La børsten renne av seg ved å legge børsten vannrett over toalettet og legg ned ringen slik at den holdes fast. Ha WC-rent i beholderen til toalettbørsten og ha på vann. Sett børsten nedi og sett den på plass til neste gang. Skift såpevannet neste gang.

Legg gul klut i posen med de tre andre.

Foto:Pixabay

11) Tørk over gulvene med tørr mopp, og ha med sprayen. Spray på de flekkene du ser og vask over. Det er en myte at gulvene skal bli kliss våte. Det lukter rent, men bakterier får tid til å formere seg mens gulvet er vått.

Legg moppen i posen med de andre klutene og tøm den i vaskemaskinen. Ha i 2,5 kaffeskjeer med biotex og kjør på 60 grader.

Husk også at puter, dyner og overmadrasser skal ha en runde i vaskemaskinen hver tredje måned.

Vinduene tar jeg enkelt hver vår og høst. Spray på såpevann og vask med grønn klut. Skyll kluten i en bøtte med vann tilsatt en dæsj eddik, og vask av såpevannet. Tørk av vannet med nal, og ta kluten og tørk av overflødig vann langs karmene.