Sokker med islender-mønster

Strikking kan absolutt være en aktivitet som fører til moralsk orienteringsevne som jeg skriver om i Skikk og bruk. Hvis man liker strikking, da.

Hvordan man skal lære å strikke sokker helt fra starten av, finnes det flere instruksjonsvideoer av. Jeg synes denne er lettfattelig hvis man kan strikke rett og vrang med fem pinner fra før.

I videoen er det lagt opp til 48 masker (12 masker på hver av de fire pinnene). Det passer bra på pinner med størrelse 4,5-6 hvis man strikker til voksne føtter uten mønster.

I videoen strikkes det også vrangbord på oversiden av sokkene hele veien. Da skapes det elastikk og sokkene sitter bedre på føttene.

Strikker man mønster, blir sokkene trangere fordi man tar med seg mønstertråden på baksiden av arbeidet. Til gjengjeld blir sokkene tykke. Strikker man mønster på pinner ned mot 2,5 må man opp i ca 80 masker. Med mønster av flere farger strikkes sokkene glattstrikk hele veien, unntatt vrangborden i starten.

På islender-mønster har jeg brukt 78 masker, og hælen strikkes på samme måte som i nevnte instruksjonsvideo, men med 39 masker og med dobbel tråd (svart og grå). Jeg ønsket å forsterke hælen og tåen i disse sokkene. Når man strikker ullsokker bør man velge et garn som har noe nylon i seg. Da holder sokkene lenger.

Islender-mønster:
Legg opp 76 masker. Strikk en vrangbord to rette og to vrange i 8 runder/omganger i grått. Øk med to masker til totalt 78 masker.

X=svart
O=hvit

XX O OX O
XX O XO O
OOOOOO

Altså, først en runde med hvit. Deretter på ny runde: svart+svart, hvit, svart+hvit, hvit. Dette strikkes gjentakende rundt alle fire pinnene. På neste runde strikkes to svarte over de to første svarte, en hvit over den forrige hvite, en hvit over den forrige svarte, en svart over den forrige hvite, en hvit over den forrige hvite. Deretter gjentas mønsteret med en runde hvit, osv

Jeg har gjentatt mønsteret 12 ganger i høyden før jeg begynte på hælen. Og 14 ganger fra hælen og opp til tåfelling. Det passer str 39-42 I ettertid ser jeg at jeg skulle tatt 14 også før hælen.

Hvis leseren vil prøve andre mønstre, er det nesten et utall av gratis oppskrifter på Garnstudio.