Tips for å kaste minst mulig mat

Det har nesten gått sport i å kjøpe mest mulig fordervet mat for å gi inntrykk av at man ikke er en ubevisst forbruker og kan klare seg på steinaldernivå.

De vil i mange tilfeller gi et inntrykk av å være samfunnsorientert og ta ansvar for vår felles klode.

Datostempling

Nå har det seg slik at datostempling ble innført i 1975, og forekomsten av matforgiftning fikk en nedgang.

Det betyr at den «kompetansen” vi hevder å ha hatt FØR 1975 hva gjelder å oppdage om mat er fordervet eller ikke, ikke HELT er til å stole på.

Å ta i bruk samme «kompetanse» nå som vi hadde FØR 1975 følger logisk da at vil medføre økning i matforgiftning..! Ergo, datostempling skal man ta litt mer på alvor enn å bare kalle det «fisefint».

JEG vil hvertfall ikke sitte igjen med DEN FØLELSEN av at familie, nabounger og middagsgjester har blitt matforgiftet av mat JEG har servert dem.

Konkrete tips for hvordan man likevel kaster mindre mat

• Planlegge måltidene for 1 uke av gangen, stick to it, og gjør matinnkjøp 1 gang i uka.

Jeg kjøper frisk og fersk mat som holder seg fersk for den uka jeg kjøper inn, så får jeg heller ty til matvarer som er nær utløpsdato eller ikke ser like fersk ut hvis jeg må gjøre spontaninnkjøp fordi jeg har glemt en eller annen ingrediens.

Da blir det mindre kasting i butikkene – og det er STORT. Så greit er det, faktisk.

• Et annet ansvar man kan ta i butikken er hvis man ser en liten avdeling for matvarer som ser LITT iffy ut eller nærmer seg utløpsdato – så kjøp inn og lag bananbrød, fruktdessert, syltetøy, saft eller frys ned kjøtt til neste ukes meny.

• Deretter handler det om å kaste mindre av den maten vi har kjøpt inn. Kjøper man for 1 uke av gangen kumuleres overskudd, og man kan lage ulike påleggssalater, vårruller, fylte horn, lapskauser, supper og samosa.

Selv om det ikke står på ukesmenyen inneværende uke, kan det fryses ned porsjonsvis og brukes til lunsj på jobben eller etter trening.

Et tips hvis man er grønn på matlaging er å gå inn på nettsider der man kan taste inn hvilken ingrediens man har igjen – og får oppskrifter på måltider med akkurat den ingrediensen, eks matvett.no.

Et annet enkelt tips er for eksempel hvis man har blomkål, brokkoli, osv, kan man bare google på ingrediensen og -suppe, så får man opp nydelige oppskrifter på for eksempel brokkolisuppe.

• Ha et lager av plastbokser og kaketiner, matpapir og annen emballasje du kan pakke inn rester i og sende med gjestene hjem. Et tips fra Rachel Ray er å la slik emballasje stå foran kjøkkenbenken og legg all mat på benken, slik at gjestene selv kan forsyne seg med det de vil ha med seg på vei ut døra.