Tur til Gokstadhaugen

Fra Tempokrysset tar det ca 30min å gå i medium hastighet til Gokstadhaugen.

Jeg tok med meg sekk med lommebok fordi jeg skulle kjøpe noe på veien. Da jeg nærmet meg Rema 1000 ved Tempokrysset, bestemte jeg meg for å utsette innkjøpet til hjemveien. Mer om det senere.

Ved funnet av et vikingskip på Gokstadhaugen fikk vi for første gang solid kunnskap om hvordan vikingskip så ut. Det var det tvil om tidligere. Skipet ble gravlagt sammen med en vikinghøvding på 1,81-1,82 m høyde og han var en kraftig bygd mann på drøyt 40 år.

Det antas at vikinghøvdingen tilhørte et sted i nærheten som heter Huseby. Det var et vanlig navn på kongsgårder i vikingtiden. Vannet gikk høyere den gang – uten å skylde på miljøforurensning – og stranden lå nærmere haugen.

Ved funntidspunkt var det tydelig at graven var plyndret. Alle mannlige høvdinger ble begravet med våpen. Det fantes ikke våpen i denne graven. Det er imidlertid ikke unaturlig å tenke seg at haugbrottet fant sted som et ritual, da man ville hente ut gjenstander av magisk betydning for etterslekten.

På hjemveien nærmet jeg meg Meny på Haslesenteret. Og da. Akkurat da bestemte jeg meg for å droppe det. Jeg skal starte Prosjekt SnusStopp.

Det har lenge vært i tankene, men blitt med det. Jeg har gått i meg selv og funnet ut at det går ikke an å ha en blogg der jeg skal være en fornuftig stemme, når stemmen kommer fra en munn som er full av snus.

Jeg skal skrive en dagbok på prosjektet og legge det ut neste lørdag. Da blir det en mer bindene avtale. Det tar en uke før nikotinen er ute av kroppen. Deretter kommer den psykiske avhengigheten jeg må hanskes med. Det kommer det, også, som dagbok jeg legger ut ukentlig. Med fokus på Prosjekt SnusStopp.