Vær kritisk til åpenhet om psykisk helse

Foto: Pixabay

Det er i vinden å oppfordre til åpenhet om psykisk helse. Åpenhetspriser blir delt ut. Enkelte artikler presenterer sosialpornografi. Og subjektene tenker ikke alltid over at de har et liv å leve i etterkant.

Å ha en psykisk lidelse kan være tøft. Oppsøk profesjonell hjelp før lidelsen blir altoppslukende. Hvis du ikke vet hvordan du skal få hjelp, er første steg å gå til fastlegen eller helsesykepleier på skolen. Du kan også ringe gratis til Mental Helse på tlf: 116 123.

Men vær kritisk til hvem andre du forteller det til. Og når du forteller, må du begrense det.

Ikke alle setter pris på åpenhet. Ikke alle vet hvordan de skal takle det. Ta det innover deg. Du risikerer å miste venner. De har sitt eget liv å leve, og det er en belastning å høre på en person som greier ut om sitt privatliv i det lange og det brede. I verste fall kan du risikere at de henviser deg til helsevesenet og overlater deg der fordi de ikke føler seg kvalifiserte selv. Og det er lange køer for psykisk helsehjelp. Altså kan du risikere å bli overlatt til deg selv i venteperioden for profesjonell hjelp.

I jobbsammenheng kan åpenhet være et problem. Kolleger vil ha noen de kan stole på. Hvis du har vært åpen om at du har et psykisk problem, risikerer du stigmatisering. Det betyr at selv om du fungerer bra i jobben så mister de tillit til dine evner og de tror de belaster deg hvis de pålegger deg arbeid. Og du kan bare forestille deg konsekvensene hvis du er stemplet som psykisk syk og det oppstår en konflikt eller du varsler om en sak. Du som syk blir aldri trodd. Det fører ikke fram. Du risikerer å bli satt i bås der du mottar medlidenhet, ovenfra-ned holdninger eller blir skydd – noe som bryter deg mer ned enn det bygger deg opp. Du risikerer å bli behandlet som nederste rangs borger.

Med andre ord, snakk om psykiske problemer med profesjonelt hjelpeapparat. Til venner kan du si at du har oppsøkt hjelp og du vil ikke plage dem med ditt problem. Sliter du i tiden mellom samtalene i helsevesenet, kan du ringe Mental Helse. På jobben sier du ingenting til kolleger. Arbeidsgiver må du se an. Trenger du sykemelding så gå til fastlegen. Det siste du trenger er en sykemelding fra psykiatrien.