Vennskap

Foto:Pixabay.com

Real housewives of…-seriene kan ta pusten fra de fleste. Vakre, velkledde og rike. TV-konseptet har laget en gjeng av dem og de kaller hverandre venner.

Hilsing i fistel og overfladiske klemmer med kyss i luften, baksnakking og krangling om “hun sa og så sa hun og så gjorde hun ditt og datt” til en blir så sinna at hun reiser seg og går til fysisk angrep etterfulgt av offerrolle og tårer som ikke engang deres mascaramerke kan holde.

Hvor er autentisiteten?

Alle mennesker har sitt hva gjelder utfordringer og problemer. Alle trenger vi å oppleve aksept for den vi er og empati for det ekte. Men i Real Housewives blir du offer for sladderpressen hvis du har et eller annet ekte problem. Det må dekkes til. Man må ta på en fasade. Autentisiteten blir borte og falskheten og overfladiskheten styrer deres rollespill. Det blir bare overfladiskheter, frustrasjon, baksnakking og krangling.

“Kjeder du deg?”

Ensomhet er et samfunnsproblem. Det finnes tiltak i ulike organisasjoner, som f.eks Frivilligsentralen og Røde Kors som har besøksvenner. Men ofte er dette stigmatiserende. Frivilligsentralen har f.eks besøksvenner som står parat, men de ensomme melder seg ikke. “Ingen” vil møte opp et sted og si at de er ensomme. Selv om det altså er mange. Kanskje “ensom” er et ord som må byttes ut? Hva med “Kjeder du deg? Stikk innom for en kopp kaffe og utvid ditt nettverk og få nye venner”. Først da favner vi alle før ensomheten blir til en diagnose.

Hvordan skapes ekte vennskap i voksen alder?

Internett og sosiale medier har kommet for å bli. Det finnes ulike sider for å møte folk. Mental Helse Norge har siden Sidetmedord. I tillegg er det en rekke sider som er ment for å finne kjærligheten, men kan like gjerne brukes for å finne venner, så som Møteplassen.

Man må tørre å være sårbar. Fortell en hemmelighet du kan stå for selv om shit hits the fan. Det kan feks være: “Jeg vil fortelle deg en hemmelighet. Jeg går til psykolog”. Og da er det naturlig å snakke litt rundt dette. Oppfølgingsspørsmålet: “Har DU en hemmelighet?”
Oftest har man en hemmelighet, og siden du selv har avslørt en, blir det lettere for den andre å stå for noe. Da opplever man aksept og empati – to livsnødvendige elementer i samfunnet. Har ikke personen noen hemmelighet hen vil avsløre, er det kanskje ikke den rette kjemien mellom dere. Da er det like greit å snakke om været, være hyggelig og avslutte høflig. Prøv på nytt med en annen. Det kan imidlertid ende med at begge parter stadig forteller nye hemmeligheter, og gratulerer, du har fått en ny venn.