Vit hva du gjør før du varsler

Foto: Pixabay

Det har gått inflasjon i ordet varsling. Jeg vet om en kvinne som mente hun var varsler fordi hun gikk til sjefen og fortalte om en kollega som luktet svette. Dette er ikke varsling. Dette er barnehage. Dette er tull man tar med kollegaen ansikt til ansikt. “Ta deg en dusj før du kommer på jobb”. Ferdig snakka.

Gjengjeldelse

Varsling er en større sak. Det er en sak der du må forberede deg på gjengjeldelse – uansett hvilket lovverk som eksisterer.

Det er en sak der du må blokkere dem det gjelder fra alle dine kontoer i sosiale medier, samt lukke alle dine kontoer fra offentlig innsyn fordi de går etter nettverket ditt.

Vær forberedt på at nettverket ditt blir kontaktet og blir for eksempel fortalt løgner om at du har satt ut rykter om dem.

Vær forberedt på at nettverket ditt ignorerer deg uten at du får noen forklaring. Vær forberedt på at de himler med øynene når du møter dem – uten at du noen gang får noen forklaring.

Vær forberedt på mail og sms’er der flere – både kjente og ukjente – lirer av seg de verste løgner du kan tenke deg.

Vær forberedt på at du blir politianmeldt i ord mot ord saker. Trusler er populært.

Vær forberedt på at din mentale tilstand blir satt spørsmål til FØR det inntreffer – og vær oppmerksom på at du blir paranoid og endrer deg i en slik stressperiode slik at du BØR ha en psykolog parat.

ALDRI varsle uten å ha kontaktet fastlege og fortalt at du må være føre var. Et typisk trekk fra en eller flere du varsler om er at de kontakter psykiatrien på dine vegne for å ytre sin bekymring for din mentale tilstand for å få deg innlagt. Det samme gjelder at du blir gjenstand for velferdssjekk hos politiet – og du får uniformert politi på døra til skue for naboene dine. De vil redusere din troverdighet. Psykisk sykdom hos en varsler når ikke fram.

Og så var det jobben. Vær forberedt på at du blir tilbakeholdt informasjon du trenger for å gjøre jobben din.

Vær forberedt på at din overordnede får grunnlag for oppsigelse fordi du ikke gjør jobben din.

Vær forberedt på at det blir arrangert sosiale happenings du ikke får vite om før dagen etterpå.

Vær forberedt på at postkassa blir full av hatbrev og vær forberedt på at du ikke kan anmelde det til politiet – enten fordi det blir henlagt eller fordi din troverdighet blir trukket i tvil. Møter du opp hos politiet i en slik tilstand og forteller om hvilke gjengjeldelser du har blitt utsatt for, risikerer du at de ser deg som psykisk syk og vil ikke ta imot noen anmeldelse overhodet. Hvertfall hvis det allerede er registreringer om velferdssjekk.

    Ikke alle kan varsle

Ikke alle kan varsle. Har du noen gang ytret et psykisk problem, må du overlate varslingen til andre. Hold deg langt unna.

Du må ha et bunnsolid nettverk. Du må ha en psykolog parat som vet at du varsler og er klar over gjengjeldelsesproblemet. Du bør ytre til nettverket ditt at du er varsler og at de kan bli kontaktet for å bakvaske deg. Hold dine nærmeste venner nærme, og ikke slit dem ut med det du står oppi. Det tar du med psykologen.